Óvodánk autista integrációs munkája

Árnyas óvoda – az autista integráció jellegzetességei

Óvodánk a 2008-as nevelési évtől integrál autizmussal élő gyermekeket. Az autizmussal élő gyermekek fejlesztését gyógypedagógiai asszisztensek segítik napi 8 órában. Ezen kívül heti két alkalommal utazó gyógypedagógus tart egyénre szabott specifikus fejlesztést az erre a célra berendezett fejlesztő szobában. Óvodánkban minden óvodapedagógus elvégezte az AOSZ által szervezett alapképzést, többen pedig a haladó képzésen is részt vettek. Két kolleganő a Korai Fejlesztő Központ 120 órás továbbképzésén tanultakat is sikeresen elsajátította. Gyógypedagógiai asszisztenseink rendelkeznek a megfelelő képzettségséggel, valamint az AOSZ által szervezett inkluzív tanfolyamon is részt vettek. Igyekszünk minél több, a témához kapcsolódó előadáson, bemutatón részt venni. Az óvoda technikai dolgozói rendszeresen vesznek részt belső továbbképzésen, hogy az inkluzív szemléletet átvegyék, és az autizmus specifikus eszközök használatát mindannyian képesek legyenek használni. Minden hónapban tartunk egy szakmai megbeszélést, amelyen az összes, az adott gyermekkel foglalkozó szakember, valamint időközönként a szülő is részt vesz (team-munka).

Tárgyi feltételeink kiemelkedően jónak mondhatók. Ezt a fenntartónak, az óvodánkban működő alapítványnak, és folyamatos pályázati munkánknak köszönhetjük. Legutóbbi pályázatunk eredményeképpen ebben a tanévben mentor segíti munkánkat.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy azok az eszközök, amelyeket az autizmussal élő gyermekek használnak, nagyban elősegítik a ép fejlődésű gyermekek előrehaladását is (pl. Ayres háló, forgó tölcsér, folyamatábrák, egyeztető jelek, auti-játékok, Board-maker program, stb.). A jól működő integráció a pozitív szociális érzelmek, az empátia megjelenését eredményezi a többségi gyermekeknél és rajtuk keresztül családtagjaiknál is.

Komoly szakmai könyvállománnyal rendelkezünk, amelyek elolvasására a szülőket is buzdítjuk.

Fontosnak tartjuk ezen a téren, hogy minden óvodai dolgozó legjobb tudásával és empátiával, a lehető leghatékonyabban segítse elő a ránk bízott autizmussal élő gyermekek fejlődését. Legfontosabb célunk hogy az óvodából kikerülve minél önállóbb életvitelre legyenek képesek és magabiztosan állják meg helyüket az iskolában, s majd az életben.

Rendszeresen tartunk előadást a nálunk folyó integrációs munkáról és eredményekről.

  1. 2009. 02. 06.  Kispesti Autista Konferencia
  2. 2009. 03. 06. Delej u. Autista Konferencia
  3. 2010. 12. 08.  IV. ker.-i integráló óvoda
  4. 2011. 01. 28. XV. ker. Patyolat u. Óvoda
  5. 2011. 06. 06. XI. ker. Montagh Imre Egymi
  6. 2011. 12. 07.  XI. ker. Hétszínvirág Óvoda
  7. 2012. 05. 11.  Delej u. Autista Hálózati nap
  8. 2012. 11. 20.  Kispesti kerületi munkaközösségi bemutató
  9. 2012. 11. 28.  „Nagy óvodai szervezetek vezetése és szakmai munkája” című       

                       Országos Konferencia szakmai tapasztalatcsere helyszíne

 2010. március Sláger Rádió „Fogjunk egymással kezet” című műsorban szerepelt óvodánk.

2011. március 29.- én a Duna TV forgatott óvodánkban autista integráció című műsort.

 A Jerikó Gimnázium pedagógiai asszisztens képzésében résztvevőhallgatók, gyakorlati képzésük során évente több alkalommal tesznek látogatást óvodánkban.


© Árnyas Óvoda All rights reserved
Grafika és Programozás: Arteries Studio